ISM 2014, Berlin PDF Nyomtatás E-mail

berlin_ism2014.jpg

Február 26. és március 3. között az International Swim Meeting elnevezésű nemzetközi úszóversenyen vettek részt a SZUE korosztályos válogatott úszói Berlinben. A rendkívűl színvonalas  verseny rendezés mellett rendkívűl népes és erős mezőny sorakozott fel minden korosztályban a gyermektől a felnőtt világsztárokig.

berlin_ism_2014_2.jpg

A versenyen részt vevő 11 fő versenyzőt - Novoszáth Tamás, Novoszáth Melinda, Novoszáth Noel, Bonecz Boglárka, Vas Laura, Béres Hanna, Dér Denisz, Ulrich Botond, Paragi Leonárd, Fábián Milán és Sliz Bálint - két  edző kísérte, Ulrich József és Gellért Gábor.

Összesen 70 számban álltak rajthoz versenyzőink, ebből 64 számban úsztak egyéni csúcsokat és 14 éremmel zárták a versenyt.

A verseny jegyzőkönyve:

berlin2014tomi_linda_noel_pp.jpg

Novoszáth Tamás minden versenyszámban amiben elindult egyéni csúcsokat úszott óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt 2-3 hónapban mind edzés munka mind versenyzés tekintetében. Gyorsúszó számok közül 100, 200 és 400 gyorson a 17 évesek ranglistájának 1 helyére úszta magát. A 400 méteres gyorsúszásban bronzérmes (4:02,99) lett.
Novoszáth Melinda a legtöbbet versenyzett a csapatból összesen 10 alkalommal állt rajthoz, ebből 2 számban 400 méteres gyorsúszásban és 200 méteres pillangóúszásban úszott ifjúsági európa bajnokságon való induláshoz szükséges szintidőt, 100 méteres pillangó úszásban mindössze 1 századdal maradt el a szintidőtől amely egyben egyéni csúcs is volt (1:01,18mp), 100 méteres gyorsúszásban új egyéni csúcsot úszva (0:56,75 mp) 15 századmásodperccel maradt el az Ifi EB szintidőtől. Összesen 7 érmet nyert.
Novoszáth Noel 50, 100 és 200 gyorson úszott egyéni csúcsokat és most már büszkélkedhet azzal, hogy van egy versenyszám (50m gyors 0:26,42) amiben gyorsabb nővérénél.

Bonecz Boglárka négy versenyszámban úszott egyéni csúcsott, ezek közül is kiemelkedő a 200 méteres pillangó úszásban nyújtott teljesítménye (2:15,50 mp) ami mindössze 17 századdal marad el az ifjúsági EB-n való kiküldetéshez szükséges szintidőtől. Különösen örvendetes, hogy ezt az időt serdülőként teljesítette. 100 és 200 méteres pillangó úszásban győzőtt, 400 méteres vegyesúszásban bronzérmes lett.

Vas Laura két versenyszámban indult csak, a verseny sajátos szabályai miatt, ennek ellenére 50 és 100 gyorson is egyéni csúccsal zárta versenyt.

Dér Denisz hatalmas egyéni csúcsokat úszott és igazi profiként versenyzett, különösen nagyott úszott 200 mellen ahol a dobogó tetejére állhatott. 200 méteres mell úszásban (2:30,70) ranglist vezető lett a korosztályában, 50 és 100 méteren pedig ezüstérmes lett.

A "fiatalok" Ulrich Botond, Paragi Leonárd, Sliz Bálint és Fábián Milán szórták az óriási egyéni csúcsokat, de még az érmek sorsába az idősebbek között nem tudtak beleszólni, remélem, hogy jővőre már az ővék lesz a főszerep a német fővárosban.

Gellért Gábor vezetőedző


Az úszóverseny margójára:

Azt hiszem, elmondhatom, hogy voltam már néhány úszóversenyen. Eleinte gyerekfejjel, versenyzőként. Azt mondanom sem kell, hogy mint minden más, így a versenyek, az uszodák is másképp néztek ki akkor, mint manapság, de ez természetes, hiszen én a 70-es években voltam gyerek. Hogy egy példával szemléltessem, a Komjádi, ahol korosztályos OB-n vettünk részt, akkoriban az uszodák "netovábbja" volt. Feszített víztükör, elektromos időmérő, eredmény kijelző, nyitható tető, az akkori válogatott felkészülésének egyik színhelye, az úszópápa székhelye, szóval maga a csoda. Ezt meséltem Botond fiamnak is, amikor 2009.-ben oda tartottunk a békatalálkozóra. Azután amikor beléptünk, a látottak miatt kénytelen voltam magyarázkodni. Ami gyerekkoromban a „leg" volt, mára már megszokott lett, ráadásul teljesen le volt lakva, szóval halvány árnyéka volt régi önmagának!

Na de vissza az eredeti témához. Jártam versenyekre edzői pályafutásom első felvonásának idején is. Ez nagyjából 25 éve volt. Klasszak voltak. Megtapasztaltam, milyen a ló másik oldalán izgulni a versenyen, amikor nem magamat kell meggyőzni arról, hogy minden OK, hanem a kis úszópalántákat. Közösen éltünk át jó hangulatban sok izgalmat, sikert és persze
kudarcot is.
Azután jött 15 év szünet. Majd Botond jóvoltából újra elkezdtem uszodába és versenyekre járni. Egy újabb érzés, szülőként átélni a versenyt! Itt izgulsz csak igazán!
Fantasztikus, csodálatos! Imádok vele versenyre járni!

Majd néhány éve újra edzősködésre adtam a fejem. Innentől dupla az izgalom, szülői és edzői egyaránt velejárója a versenyeknek.Tehát, ugyan eltérő időszakokban és minőségben, de valóban sok versenyen voltam már. Voltak köztük kisebbek-nagyobbak, nyugisabbak-izgalmasabbak, városiak, régiósok, országosok, sőt nemzetköziek is, miután részt vett rajtuk néhány külföldi csapat is. És ezek után két hete elutaztunk Berlinbe, az ISM 2014.-re. Meséltek már nekem a rendezvényről, ezek alapján tudtam, hogy nagyszabású, jól szervezett, profi
megmozduláson fogunk részt venni. 
De a személyes élmény minden várakozásomat felül múlta! Az uszoda (egy fedett kerékpár stadionnal együtt) az utca szintje alatt található.
Miután lelépcsőztünk a föld alá, a bejárat szintjén találjuk a 10 pályás bemelegítő medencét, öltözőket. Erről a szintről tovább megyünk lefelé a lelátókra és még lejjebb a versenymedencéhez (vízmélység 3m, Európa egyik leggyorsabb medencéje), aminek folytatásában található a toronyugró medence és a trambulin. Az uszoda 1999-ben épült (ez egyáltalán nem látszik rajta sem kívül sem belül) és néhány hónap múlva már a második EB-nek fog otthont adni.
 

Az ISM 2014.-en 25 ország (a finnektől a törökökig, a franciáktól az oroszokig, sőt az Egyesült Arab Emirátus-ból is voltak) 200 egyesületének közel 1600 versenyzője vett részt, akik a 3 versenynapon több mint 7400-szor álltak rajthoz, ami 10 fős futamokkal számolva is 740 futam. A versenyt óramű pontossággal bonyolították le a rendezők, akik mindenütt ott voltak, ahol szükség volt rájuk. Arra volt példa, hogy szombaton, a „legforgalmasabb" napon 20 perccel előrébb járt a verseny a tervezettől, de késedelembe egy percre sem estek.

Fantasztikus volt a lelátón ülve nézni, ahogy a férfi 200m mellen a világranglistán Gyurta Danit követő legjobbak, mint Michael Jamieson, Marco Koch (a későbbi győztes), Andrew Willis, a szemünk láttára küzdenek egymással. Az 50m-es és 100m-es számok késő du.-i, esti döntői alatt lekapcsolták az uszoda világítását, csak a medence látványvilágítása adott fényt. Mindeközben a döntők résztvevőit reflektorfényben mutatták be, majd rajt. A hatás, a hangulat fantasztikus!

A verseny online közvetítését mi is folyamatosan láthattuk egy ideiglenesen elhelyezett, nagy monitoron. Mindezek olyan hangulatot, olyan légkört teremtettek a versenyen mindvégig, melyek magukkal ragadták a jelenlévőket, versenyzőket, csapattagokat, szurkolókat egyaránt. Hatalmas pluszt adott a mi gyerekeinknek is, akik egyéni legjobbjaikat jelentősen
megjavítva, fantasztikus időeredményeket és helyezéseket értek el. Elismerésem mindegyiküknek, nagyon keményen dolgoztak!

Azt gondolom, hogy egy ilyen grandiózus nemzetközi úszóverseny mindannyiunk számára meghatározó élmény volt. Kívánom, hogy eredményei alapján minél több versenyzőnk vehessen részt ezen, vagy ehhez hasonló megmérettetésen!

Addig is, hajrá SZÚE!

Sziasztok:
CH 

 
< Előző   Következő >